Hur ska de digitala bordellerna stoppas?

Prostitution, människohandel och exploatering av kvinnor och barn är idag bara ett knapptryck bort. På nätet finns alltifrån sajter som öppet marknadsför sexköp till nyare sajter som är paketerade på mer glorifierande sätt som sugardatingsajter och Onlyfans – men de har alla en sak gemensamt: de skapar plattformar för exploatering av kvinnor, flickor och andra i en ständigt växande porr- och sexindustri – som tjänar enorma summor på människors utsatthet. Samtidigt som det är olagligt med sexköp i Sverige ligger tusentals män ute offentligt på nätet och efterfrågar kvinnor att begå brott mot med hjälp av olika digitala bordeller – helt utan konsekvenser.

Den 26 maj har vi samlat experter, representanter från bland annat polis, åklagare, civilsamhället, överlevare och politiker som tillsammans kommer att diskutera hur det ser ut, hinder och möjligheter. Vi kommer också lyfta exempel från Belgien och USA som kommit längre. Behövs nya lagar, djärvare åklagare och politiker – eller vad måste till i Sverige för att stoppa detta och släcka ner sidorna där exploateringen sker? 

Exploatering av kvinnors och barns kroppar online

Norrbotten och Västerbottens programpunkt

Denna programpunkt grundas i rapporten Barn och ungas erfarenheter av prostitution i Västernorrland och Jämtland hösten 2020 som släpptes på internationella kvinnodagen i år. 

Eva Norlin, regionskoordinator mot prostitution och människohandel samt Hannah Kejerhag Oldenmark och Sara Avander, utvecklingsledare vid länsstyrelserna i Västernorrland och Norrbotten presenterar kartläggningarna som bland annat visar att det är tio gånger fler män som annonserar att de vill köpa sex än vad det är annonser där tjänster erbjuds. De kommer även att diskutera de styrkor och utmaningar kartläggningarna visat i arbetet mot sexuell exploatering på nätet.

Detta är en av de programpunkter som är med på konferensen “Hur ska de digitala bordellerna stoppas?”
Konferensen arrangeras av Child10, RealStars, Roks, Unizon samt Länsstyrelserna Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

#digitalabordeller

Inget evenemang hittades!